Guide för att renovera badrum – Steg för steg

Dåderman Bygg & Badrum genomför varje år flera hundra badrumsrenoveringar och vi får ofta frågor om hur renoveringarna går till. I denna guide förklarar vi de vanligaste faserna vid en badrumsrenovering så att du som privatperson kan känna dig trygg med utförandet.

Badrum med infällda rör

Hur går det till att renovera badrum?

Ingen badrumsrenovering är den andra lik. Vi kan aldrig vara säkra på vad som finns bakom väggar och under golv när de rivits. I vissa fall måste man byta ut allt, inklusive de befintliga avloppsrören. Det kan även vara så att det befintliga regelverket måste bytas ut i både väggar och golv. Det finns också tillfällen när man kan använda en del av den befintliga konstruktionen.

Inför din badrumsrenovering

Saker som kan vara bra att tänka på innan första dagen:

  • Är det något av inredningen som ska sparas?
  • Ska ni ha något eluttag för t ex hårtork, eltandborste eller rakapparat?
  • Kommer vi åt vattenavstängningen eller behövs det en nyckel?
  • Om möjligt vill vi gärna disponera en yta på ca 8 kvm i anslutning till badrummet där vi kan ha våra verktyg och byggnadsmaterial.
  • Vill ni att vi ska hämta inredning eller kakel behöver vi ordernummer eller kvitton. Vi vill gärna att inredning finns på plats när vi påbörjar arbetet, för att se var vi behöver dra fram el och var eventuella förstärkningar ska monteras.
  • Om du inte vet hur du vill ha ditt nya badrum, använd gärna galleriet på vår hemsida som en källa till inspiration. Galleriet innehåller hundratals fotografier på renoverade badrum, som säkert kommer ge dig många.

Gå även in på ”inför badrumsrenovering” för fler råd och tips.

Nisch i badrum

Nöjda kunder utan extra kostnader

Om du anlitar oss för en badrumsrenovering kan du lita på att vi inte lägger på några extra kostnader på fakturan om jobbet har tagit längre tid eller har varit mer kostsamt för oss än vi trodde. Har vi räknat fel får vi stå för det. Vi lägger inte på för parkeringsböter, resekostnader eller sopavgifter. Med andra ord ingår det mesta i vårt fasta pris. När arbetet är färdigt städas hela badrummet och närliggande utrymmen. Vårt mål är att alla kunder ska vara nöjda.

5 / 0

Dåderman har renoverat två badrum/toaletter. De har visat mycket stor professionalitet som företag. Allt från införäljning, planering och utförande av arbetet. Planerad tidsplan hölls fullt ut. Samtliga hantverkare var Dådermans egen personal och de fanns alltid någon hantverkare på plats. Aldrig att arbetet stod stilla. Hantverkarna visade stort engagemang och kunnande. Gjordes inköp av inventarier hos företag Dåderman har konto hos, så ombesörjde Dåderman allt frakt, vilket var mycket smidigt. Varje dag, innan dagen var slut, städades det och soppor och spill togs bort. Vi är mycket nöjda över slutresultat och kan varmt rekommendera Dåderman!

Tomas S

14 aug, 2019

5 / 0

Vi renoverade ett 6 kvm badrum i Sollentuna som var klart i början av juni. Jag rev själv och de byggde badrummet på 18 arbetsdagar. Helkaklat och med rördragning i vägg. Jag skulle säga att jag är extremt petig, sambon mer normal, men jag blev otroligt nöjd med resultatet. Särskilda plus: + Extremt nöjd med utförandet. Jag är en påläst kund som snickrar och har kaklat en del själv. Blev väldigt imponerad av plattsättningen, allt är helt perfekt på ca 25 kvm vägg och 6 kvm golv. + Väldigt väl skyddade golv och väggar i anslutande hall och det rum som de monterade upp hyllor i för att förvara verktyg och material i. Garaget användes också för förvaring av större saker och inredningen. Inte ett märke någonstans efteråt då det var golvpapp och även skivmaterial på golvet. En sluss med dragkedjedörr gjorde att vi inte fick in något damm eller annat i övriga huset. + Priset var fast, upplevde de som dyra i offertfas men det var värt varenda krona. Inget tillkom efter vi bestämt de tillägg vi ville ha efter första offerten och fått en uppdaterad offert. + Väldigt tydligt vad som ingår och vad som räknas som tillägg (flytt av avlopp, extra eluttag m.m.). + Punktliga + Lätt att kommunicera med projektledare och de som jobbade hos oss. + En hantverkare var hos oss 50-60 timmar per vecka, jobbade gärna lördag för att bli klar snabbare, så aldrig någon oro för att inget händer. + Materialleveranser och avfallshantering tog andra än de som jobbade hos oss hand om (dvs ingen försvann halva dan för inköp eller annat). + Vi köpte inredningen hos en partnerfirma i Bromma. Bra rabatt och Dåderman hämtade inredningen när det närmade sig byggstart så jag slapp köra själv. Minus: Priset högre än hos andra men det här var en helt igenom mycket bra upplevelse av att ha köpt en tjänst. Otrolig finish, inget tjafs om något (fanns enstaka småsaker jag tänkt ta upp som åtgärdades innan jag hann nämna något). Kan rekommendera Dåderman när det är dags att renovera badrum! Vårt badrum stod klart efter 18 arbetsdagar och precis tre veckor då vår hantverkare jobbade de tre lördagarna också (frågade om det gick bra). Originalofferten sa 19-24 dagar inkl rivning som jag till sist valde att göra själv mot prisavdrag.

Niklas A

16 okt, 2018

5 / 0

Igår blev mitt lilla badrum färdigt, helt på utsatt tid. Jag är supernöjd både med allt från hembesök, offert, utförande och slutresultat. Allt har skötts otroligt proffsigt och hantverkarna har varit både noggranna, hjälpsamma och väldigt trevliga. Kan varmt rekommendera Dåderman för badrumsrenovering!!

Marie Z

03 okt, 2018

Om du är intresserad av en badrumsrenovering, begär gärna en gratis offert eller kontakta några av våra medarbetare på telefonnummer 08 630 01 15.

Offertförfrågan Kontakta oss

Så går det till – dag för dag

I detta exempel tog renoveringen 20 arbetsdagar. (Vi renoverar ett litet enkelt badrum på 10-15 arbetsdagar och ett stort och komplicerat tar från 20 arbetsdagar och uppåt). Här nedan kan du se alla etapper i badrumsrenoveringen, steg för steg och dag för dag.

Dag 1 – Genomgång och start

Efter en ordentlig genomgång av alla detaljer i badrummet sätter arbetet igång. En genomgång tar normalt 30-60 minuter. Att inte skada något i er bostad är viktigt för oss. Vi börjar därför alltid med att täcka alla golv med mjölkpapp eller masonitskivor. Vi hänger täckplast för dörröppningar för att undvika att det blir dammigt. Efter förberedelserna sätter renoveringen igång. Det första som sker är att pluggning av vattenrör och demontering av badrumsinredning, samt rivning av vägg- och väggbeklädnad.

Dag 2-3 – Gipsväggar tas ned, golv bilas

Demontering av gipsskivor och bilning av golv för avlopp. I det här badrummet installeras två stycken golvbrunnar samt avlopp för tvätt och toalett. Vi brukar rekommendera att byta samtliga avloppsrör om de är av gjutjärn.

Dag 4 – Gamla reglar tas bort, nya sätts upp

Demontering av badrummets befintliga reglar, montering av nya reglar och förstärkningar som måste sitta bakom handfat, duschväggar, blandare och vägghängd toalett. Enligt nya regler får inte inredning monteras i träskivor. Alternativet är att montera reglar bakom allt som ska väggfästas eller bygga den så kallade ”säkervattenväggen”. Då monteras en plywoodskiva bakom våtrumskivan vilket gör att man kan montera vad som helst på väggen utan att förstärkning behövs.

Dag 5 – Nya vattenrör läggs in

Montering av nya vattenrör, i det här fallet pexrör. Vi försöker oftast använda pexrör då de tål att frysa flera gånger utan att gå sönder. Pexrör är monterade rör i rör (vattenröret ligger i ett större skyddssrör). Om röret av någon anledning skulle gå sönder, går det att byta ut det utan att bryta upp väggen. Inga vattenrör får dras i isoleringen i ytterväggar, golv eller yttertak.

Dag 6 – Elinstallation

Montering av nya elkablar och eldosor. Montering av skyddskåpor för spotlights. Dessa är viktiga för att uppfylla brandkraven.

 

Dag 6 - Badrumsrenovering i Stockholm

Dag 7-8 – Nya skivor monteras

Montering av nya skivor på väggar och tak. Det tidigare förbudet mot att använda kartongklädda gipsskivor som underlag för tätskikt eller bakomvarande skiva tas bort. Vi på Dåderman anser dock att våtrumsskivorna fortfarande är ett säkrare alternativ för våtrum och kommer därför fortsätta använda dessa.

Dag 9-10 – Tätskikt läggs in och golvvärme installeras

Montering av 2 lager VS20 (tätskikt). Det här badrummet är några år gammalt och då användes rollbart tätskikt. Montering av golvvärme. Flytspackel appliceras. Vid renovering av badrum är detta ett mycket viktigt steg, då det måste bli ordentliga fall mot golvbrunnarna.

Dag 11 – Vattenfördelare och pump till golvvärme monteras

Montera fördelare för tappvatten och koppla ihop pexrören. Montera pump för vattenburen golvvärme. I det här badrummet har pumpen en elpatron, som man kan slå på under sommaren och få ett varmt golv även om det normala värmesystemet i huset är avstängt.

Dag 12 – Mer tätskikt appliceras

I det här badrummet monterade vi 3 lager VS30 (tätskikt). Det blir totalt 5 lager tätskikt. I de badrum vi bygger idag använder vi det nya foliesystemet som är en sorts duk som man monterar på väggar och golv. Första spacklingen av innertakskivor. Vi brukar använda Beckers våtrumsspackel.

Dag 13 – Kakel monteras

Montering av kakel på väggarna. Vi eftersträvar alltid att det ska bli så symetriskt som möjligt. Därför brukar vi planera så att det blir lika stora kakelplattor i hörnen och vid golv och tak om vi behöver kapa plattorna. Som standard brukar vi göra små fogar ca 1,5-2 mm. Vill man ha ännu smalare fogar måste man köpa laserskurna plattor. Då kan vi göra fogar som endast är 1 mm vilket många tycker är snyggt. Därefter slipning och den andra spacklingen av taket.

Dag 14-15 – Klinker monteras

Montering av resterande väggkakel och montering av golvklinker. I utrymmen med udda vinklar är det viktigt att i första hand lägga plattorna så att de följer den vägg som är mest i fokus. Om plattorna har vassa kanter är det extra viktigt att man lägger dem i våg med varandra, annars kan det kännas ojämnt när man går på golvet.

Dag 16 – Badrummet fogas

Fogning av kakel och klinker. Till väggarna brukar vi rekommendera ljusgrå fog till ljusa plattor då det både är snyggt och praktiskt. Skulle man vilja ha vit fog på väggarna får man vara beredd på att städa lite oftare där man har duschen eller badkaret. På golvet avråder vi helt från att ha vit fog, för det kommer bli smutsig och omöjligt att hålla rent. Vi brukar försöka passa in golvfogen så den blir så lik plattorna som möjligt. Vi jobbar med olika nyanser i gråskalan.

Dag 17-20 – Slutmontering

Applicering av mjukfog. Om man använder vit eller genomskinlig mjukfog är det extra viktigt att den innehåller ättika, annars gulnar den väldigt snabbt. Montering och inkoppling av badrumsinredning. Montering av nya foder och tröskel. Badrumsrenoveringen är nu helt klar och badrummet är redo att användas.

* Notera att denna renovering har några år på nacken. Regler och rekommendation ändras ständigt och det kan därför förekomma arbetssätt och/eller som inte används idag. Dåderman arbetar alltid med det senaste och anser att gällande regler och rekommendation från myndigheter och branschorganisationer ska ses som minimikrav.

Hur mycket kostar en badrumsrenovering?

Ta reda på det snabbt och enkelt med vårt offertformulär.

Offertförfrågan