Badrum
26 januari, 2017

Spill kakel och klinker

Så här räknar du ut hur mycket kakel du behöver och när du ska beställa det

Ju fler plattor du behöver, desto mer spill blir det, särskilt i hörn och andra kantövergångar. Ibland händer det att en del av plattorna i förpackningen är spräckta eller att de går sönder vid borrning för exempelvis rörgenomgångar. Beräkna därför inköp av kakel enligt följande.

Räkna fram antal kvadratmeter du behöver för respektive kakel/klinker. Du mäter och multiplicerar längden med bredden. Om den yta du ska mäta inte är fyrkantig är ett tips att dela upp ytan i flera kvadrater och sedan lägga ihop dem. Lägg därefter till marginal för spill enligt tabellen nedan. Tänk också på att även om kaklet är vitt, så kan ytan variera något i färg och lyster. Det kanske inte ser ut att vara så stor skillnad, men när det kommer upp på väggen i badrummet och belyses kan det i värsta fall bli ganska stor skillnad. Det är därför bättre att köpa lite för många kakelplattor från början. Fråga i butiken om du får lämna tillbaka eventuella obrutna förpackningar. Det brukar inte vara något problem om det är en lagervara.

Försök boka ditt kakel åtminstone en månad innan badrumsrenoveringen ska börja. De flesta större kakelbutiker håller ett basutbud av kakel i lager, men en hel del kakel tas hem efter beställning och det kan ta flera veckor innan du får det. Det är onödigt att du står utan kakel när badrumsrenoveringen har startat.

Spill kakel och klinker

Storlek  Överskott
5 cm x 5 cm  + 10 %
 10 cm x 10 cm  + 10 %
 10 cm x 30 cm  + 15 %
 15 cm x 15 cm  + 15 %
 20 cm x 20 cm  + 15 %
 25 cm x 40 cm  + 20 %
 30 cm x 60 cm  + 20 %

Dela blogginlägg

Upptäck mer

Läs fler av våra inlägg om renovering