Badrum
26 mars, 2017

Lyxig badrumsrenovering Täby

Dåderman Bygg och Badrum fick i uppdrag att bygga ett lyxigt badrum med bastu i ett nybyggt hus i Täby. Kunden hade väldigt höga krav, allt skulle vara perfekt.

Komplicerade lösningar och tidskrävande moment gjorde att badrummet tog 700 timmar att färdigställa. Dådermans hantverkare jobbade 50 timmar i veckan i tre månader. (Ett vanligt, enklare badrum brukar stå klart efter 150 timmar).

Kunden hade valt ut granitkeramikplattor med ojämn framsida och ville ha alla ytterhörn girade i 45 grader. Granitkeramikplattor är väldigt hårda, så att borra eller gira i dem är ett tidskrävande arbete. Allt i badrummet är vägghängt eller infällt i väggarna. I badrummet finns också flera djupa nischer, vilket gjorde det nödvändigt att bygga på väggarna för att få till önskat djup. För att kunna sänka ned badkaret i golvet krävdes dubbla, platsbyggda bjälklag. I duschen är golvet gjutet lägre än i resten av badrummet så att vatten inte rinner ut. Under badkar, i duschväggar och i samtliga nischer har ledspottar installerats. Vid dörren monterades en rörelsedeckare som tänder valfria lampor när någon kommer in i badrummet.

Innan arbetet satte igång hade vi fått två ritningar, en i 2D och en i 3D. Ritningar kan vara en fördel men de är inget måste, de flesta renoveringar som genomförs är utan ritningar.

Nedan har vi beskrivit alla moment som utfördes under renoveringens 60 arbetsdagar.

Lyxig badrumsrenovering i Täby

Dag 1-3

Montering och isolering av väggar. Vi monterade en extra 45×45 regel längst ut för att kunna dra vatten och elrör.

Dag 4-5

Montering av spårade golvspånskivor med vattenburen golvvärme. För att förhindra att flytspackel löser upp golvvärmeplåtarna primas de noga.

Dag 6-9

Montering av vattenrör (i det här fallet Pexrör), ihopkoppling av vatten och värmefördelare och montering av inbyggnadsboxar för inbyggnadsblandare (inbyggnadsblandarna är från Tapwell). De väggnära golvbrunnar som använts är från Unidrain. Det finns flera fördelar med väggnära golvbrunnar; dels slipper du stå på brunnen när du duschar. En väggnära golvbrunn tillåter också val av större golvplattor.

Dag 10

Montering av konstruktion för det nedsänkta badkaret. Tanken var att det skulle se ut som om badkaret var i luften. På undersidan av inbyggnaden monterade vi belysning.

Dag 11-14

Uppbyggnad av kant runt badkar och uppregling av väggar med nischer. Montering av våtrumskivor (här använde vi humidboard). Montering av väggar för bastu.

Dag 15-17

Här färdigställs nischer runt badkaret. Tomma elrör monteras för att el ska kunna dras till led-spottarna som placeras i alla nischer och runt badkaret. Fixtur av märket Geberit monterades för den vägghängda toaletten. Även spolknappen som valts ut är av märket Geberit.

Dag 18-19

Montering av eldosor och framdragning av flexrör för elen.

Lyxig badrumsrenovering i Täby

Dag 20-21

Färdigställande av bastuväggar och montering av öppning för dörr och fönster till bastun

Lyxig badrumsrenovering i Täby

Dag 22-23

Montering av resterande gipsskivor på väggarna samt montering av stålvinklar i väggen för det vägghängda handfatet. Handfatet skall stå på en kaklad hylla, så det måste tåla mer än 100kg.

Lyxig badrumsrenovering i Täby

Dag 24

Spottlådor är viktiga för brandsäkerhetens skull. De som monterats är extra täta så att ingen glipa uppstår mellan låda och ångspärr.

Lyxig badrumsrenovering i Täby

Dag 25-26

Montering av armering och flytspackling av golv. Duschgolvet monterades 1,5 cm lägre för att säkerställa att inget vatten rinner ut när man duschar. I det här badrummet monterades både el- och vattenburen golvvärme. Efter att den vattenburna golvvärmen flytspackplats in monterades elgolvvärme och ytterligare en flytspackling gjordes. Att det är ett ordentligt fall till golvbrunnen är viktigt.

Dag 27-29

Montering av tätskikt på väggar och golv. På grund av alla vinklar och nischer blev det väldigt många ytter- och innerhörnremsor. I ett vanligt badrum tar det normalt sett en dag att genomföra tätskikt.

Dag 30-40

Plattsättning av väggar, golv och nischer. På väggar och golv monterades granitkeramikplattor. Granitkeramik är ett väldigt hårt material, och det tog därför väldigt lång tid att gira ytterhörnen. Hålet för den inbyggda blandaren tog 10 timmar att göra då. Fogarna på väggen har passats in mot fogarna på golvet.

Dag 41-49

Montering av resterande plattor samt montering av glasmosaik i nischer och runtom badkar. Glasmosaiken behövde monteras på helt jämn, utslätad fix för att ränderna efter fixkammen inte skulle synas genom mosaiken. Till fogning av väggar och golv använde vi oss genomgående av ljusgrå fog.

Dag 50

Montering av gipskivor, spackling och montering av mikrolit. För att vara säker på att skivskarvar inte spricker i ett nybyggt hus så rekommenderar vi att man monterar mikrolit i taket.

Dag 51-55

Montering och inkoppling av badrumsinredning. Montering och kakling av vattenfall ovanför badkar. Montering av duschväggar och montering av bastudörr. Istället för en vanlig bastudörr så använde vi oss av en duschdörr för att få ett rent och snyggt intryck.

Dag 56-60

Montering av bastupanel. Kunden valde asppanel som är ljust och kvistfritt träslag och lite dyrare än vanlig granpanel. I taket monterades ledspottar och under lavarna monterade vi mysbelysning.

Och så var det klart! Kunden blev väldigt nöjd med resultatet och ni kan se hela badrummet bland våra utförda renoveringar.

Se mer från projektet

Dela blogginlägg

Upptäck mer

Läs fler av våra inlägg om renovering