Badrum
29 januari, 2018

100 år av badrum

Så sent som på slutet av 1800-talet var badrummet fortfarande en ovanlig företeelse i svenska hem. Historiskt sett så var det inte förrän mitten av 1950-talet som de flesta svenska hem hade badrum och toalett.

Sekelskiftet

Vid sekelskiftet började de mer välbärgade familjerna bygga badrum i sina hem. Dessa badrum var ofta mycket påkostade med marmorgolv, mässingdetaljer och gjutjärnsbadkar med lejontassar.

1920- talet

På 20-talet började nybyggda villor och större lägenheter utrustas med badrum. Ofta placerades badkar och toalett i två separata rum. Mest populärt var vitt kvadratiskt eller halvformatskakel, men även kakel i grönt, mörkblått eller mörkrött var vanligt. Tvåfärgat schackrutigt klinker var modernt, liksom sexkantigt hexagonklinker. Badkaren var ofta inkaklade med kakel satt i tegelförband (förskjutet en halv platta).

1930-talet

På 30-talet börjar badrum med varmvatten bli tillgängligt, men i större flerfamiljshus var stora källarbad fortfarande vanligt förekommande. Schackrutigt klinker är fortsatt populärt, men på 30-talet träder korkmattor och marmorerad linoleum in i badrummen. De vanligaste kulörerna var vitt, svart och beige, men också pastellfärger förekom. Vitt kakel kombinerades med mörka fogar. Inbyggda spegelskåp i plåt blir mycket populära under 30-talet.

1940-1950- talet

Under 40- och 50- talet blir badrummen standard även i mindre lägenheter. Funkis-influenserna från 30-talet är fortfarande starka, och badrummen byggs med funktionalitet i fokus. Under 50-talet är schackrutiga golv fortsatt moderna, men nu i andra färger än svart och vitt. Sanitetsporslin i färg börjar synas i allt fler badrum.

1960-1970-talet

Under 60- och 70- talet börjar man bygga badrum med mindre beprövade byggmaterial. Förutom kakel så var plastpanel, plastlaminatskivor, elastiska plastmassor eller träpanel i furu vanliga väggmaterial. 60-talets pasteller ersätts under 70-talet av färger som orangerött, brunt och grönt, ofta kombinerat med inredning i teak. Under 70-talet börjar duschkabinen konkurrera ut badkaret, och bidén gör entré i svenska badrum. Bastun kommer under 70-talet att bli en statussymbol i svenska villor.

 

1980-2000- talet

Under 80-talet går design och form före funktion. Ångbastu, bubbelbad och solarium introduceras i villornas badrum. Badkaren är nu runda, fyrkantiga, ovala eller kvadratiska. Att bada är rekreation för den som har råd. Bleka pastellfärger är vanliga, och badrummen byggs större med mer plats för förvaring. Under 90-talet ökar intresset för naturmaterial som natursten och trä.

Under 2000-talet introduceras ny teknik för badrummet i form av handdukstork, golvvärme och imfria speglar. Under 2000-talet har inslag från tidigare årtionden börjat träda tillbaka in i badrummen; schackrutiga golv, kulört klinker och badkar på lejontassar blir allt vanligare i svenskarnas badrum. Idag är det populärt att blanda olika stilar i badrummet. Läs mer om olika badrumsstilar här.

Dela blogginlägg

Upptäck mer

Läs fler av våra inlägg om renovering