Från första mötet

– Hemma hos Alexandra Rapaport

På första offertmötet går vi tillsammans igenom alla era önskemål och tankar om badrummet.

När vi träffade Alexandra hade de precis köpt en ny lägenhet som de önskade renovera innan de flyttade in.
Vi kom ut till hennes nya lägenhet för ett offertbesök. När alla detaljer och mått var spikade, bokades ett inredning och planeringsmöte in.

Inredning och planeringsmöte:

Vi erbjuder alla våra kunder ett kostnadsfritt inrednings- och planeringsmöte med våra egna designers. Vi vet, efter många års erfarenhet, att det kan vara svårt att få med alla detaljer när det kommer till att planera badrum och vi hjälper er därför från start, hemma hos er.
På inredningsmötet går vi ofta igenom olika sättningsförslag och material som passar bäst för ert utrymme.
Hos Alexandra ritade vi upp badrummet i 3D för att enkelt se hur det skulle kunna se ut. Vi satt hemma hos henne och tillsammans placerade vi ut inredning samt bestämde material. Vi valde en kakelplatta med vit, matt yta i rak sättning för att kunna få en lugn och sober känsla. På golvet är det en större ljusgrå matt klinker, som också placerades som en fondvägg i duschen.

Resultatet blev att vi enkelt kunde ge Alexandra ett nyckelfärdigt alternativ på hela badrummet utifrån de leverantörer vi samarbetar med – utan att hon behövde lämna hemmet!

hemma hos Alexandra Rapaport.

 

Byggstart:

Innan vi sätter igång med rivning bokar vi alltid ett Startmöte, någon vecka före byggstart.
På mötet går vi igenom allt ifrån exakta placeringar i badrummet till var vi ska förvara byggmaterial, samt hur processen kommer se ut för just er. Vi bestämmer också hur vi ska förbereda inför renoveringen, för att kunna säkerställa att spridning av damm och smuts blir så minimal som möjligt.

I Alexandras fall, eftersom hon inte hade flyttat in, kunde vi placera ut det material vi behövde i ett anslutande sovrum och låta övriga delar av lägenheten lämnas fria.
Det byggdes upp täta plastslussar med dragkedja till båda utrymmena, och även en extra skyddade plastvägg utanför de båda rummen.
Golven skyddades med masonit/ papp och vår byggställning, där vi förvarar vår utrustning, byggdes upp i sovrummet.

Vi går igenom frågor som t.ex:

  • Är det något av inredningen som ska sparas?
  • Vilken fogfärg och vilka kakellister vill ni ha?
  • Vilken höjd önskar ni på inredning t.ex. på handfatet, handdukstorken och spegel?
  • Kontaktperson till styrelse eller liknande?
  • Vill ni ha något extra eluttag för t.ex. hårtork, eltandborste eller rakapparat?
  • Kommer vi åt vattenavstängningen eller behövs det en nyckel?
  • Vill ni att vi ska hämta inredning eller kakel, behöver vi ordernummer eller kvitton.
    Lämnar ni beställningen till oss sköter vi all orderhantering och logistik.

Byggprocessen: Från dag 1 till slutet av andra veckan

Efter att vi har etablerat oss hos erså är pluggning av vattenrör och demontering av badrumsinredning, samt rivning av vägg- och väggbeklädnad, det första som sker i badrummet.
Vi fortsätter med demontering av gipsskivor och bilning av golv för avlopp. Vi brukar alltid rekommendera att byta samtliga avloppsrör om de är av gjutjärn.

I Alexandras badrum installerades en hörngolvbrunn från leverantören Unidrain, samt nya avlopp för tvättmaskinen och toalett.

Beroende på storlek och önskemål så tar vissa moment längre tid.
I våra offerter står det tydligt hur många dagar din renovering kommer att pågå.
Skulle du välja tillval under processen så har vi fasta priser och tidspåslag.

I ett mindre badrum, som beräknas ta ca 20 arbetsdagar, brukar vi kunna avsluta första veckan med att ha demonterat badrummets befintliga reglar, montering av nya reglar, samt förstärka där det behövs. T.ex. vid handfat, duschväggar, blandare och där eventuell vägghängd toalett kommer placeras.

Enligt nya regler får inte inredning monteras i träskivor. Alternativet är att montera reglar bakom allt som ska vägg fästas, eller bygga den så kallade ”säkervattenväggen”. Då monteras en plywoodskiva bakom våtrumskivan, vilket gör att man kan montera vad som helst på väggen utan att förstärkning behövs.

 

 

 

 

 

 

 

Vatten och el
När detta är klart monteras nya vattenrör, i det här fallet pexrör.
Vi använder oftast pexrör då de tål att frysa flera gånger utan att gå sönder. Pexrör är monterade rör i rör d.v.s. att vattenröret ligger i ett större skyddsrör. Om röret av någon anledning skulle gå sönder, går det att byta ut det utan att bryta upp väggen.
Inga vattenrör får dras i isoleringen i ytterväggar, golv eller yttertak. Vid denna del av jobbet monteras även nya elkablar och el dosor.
Vi monterar skyddskåpor för spotlights för att uppfylla brandkraven.

Vi följer alltid branschreglerna med de material vi använder hos er och tummar aldrig på kvalitén.
Detta är därför inget våra kunder behöver ta ställning till, utan vi kommer alltid göra det som blir bäst hos just er och enligt alla reglementen.

Hos Alexandra fick vi räta upp väggarna, då de var sneda och inte byggda enligt den standard vi eftersträvar. Vi monterade ett nytt innertak, förberedde för spotlights och reglade för all inredning som skulle placeras ut.

vattendragning 2

Vattendragningar

 

I mitten av byggprocessen börjar badrummet oftast att ta sin form.

Nya våtrumskivor sätts upp på väggar, tak monteras, golvet flyt spacklas och tätskikt samt golvvärme installeras.
Vi använder oss av ett foliesystem, som är en sorts duk som man monterar på väggar och golv som tätskikt.

Detta är något vi har gjort så pass många gånger, så vi med stolthet kan lämna 20års garanti på tätskikt.

Slutet på byggperioden – När mer än halva tiden har gått och resultatet börja visa sig.

Många kunder längtar till att vi når denna del, för det är då montering av kakel på väggarna sker och man kan få en känsla om hur det kommer bli.
Vi är väldig noga med hur vi plattsätter och eftersträvar alltid att det ska bli så symmetriskt som möjligt.
Därför brukar vi planera så att det blir lika stora kakelplattor i hörnen och vid golv och tak, om vi behöver kapa plattorna.
Som standard brukar vi göra små fogar på ca 1,5-2 mm.

Vill man ha ännu smalare fogar måste man köpa speciella plattor som kallas Laserskurna eller Rektifierade plattor.
Med dessa plattor kan vi göra fogar som endast är 1 mm, vilket många tycker är snyggt.

När väggarna är klara målar vi taket och lägger klinker på golv.
I utrymmen med udda vinklar är det viktigt att i första hand lägga plattorna så att de följer den vägg som är mest i fokus.
Om plattorna har vassa kanter, är det extra viktigt att man lägger dem i våg med varandra, annars kan det kännas ojämnt när man går på golvet.

Från första mötet - Hemma hos Alexandra Rapaport

Sista veckan

Då börjar vi med fogning av kakel och klinker samt applicering av mjukfog. Till väggarna brukar vi rekommendera en ljusgrå fog till ljusa plattor, då det både är snyggt och praktiskt. Vill man ha en vit fog på väggarna, får man vara beredd på att städa lite oftare där man har duschen eller badkaret.
På golvet avråder vi helt från att ha vit fog, då det kommer bli smutsigt och omöjligt att hålla rent. Vi brukar försöka passa in golvfogen så den blir så lik plattorna som möjligt. Nya foder och en snygg ek tröskel kommer också på plats, samt montering och inkoppling av ny badrumsinredning.

Veckan avslutas men innan vi lämnar över kvalitetsdokumenten och tackar för oss, går våra tekniker alltid igenom badrummet ännu en gång.
Allt för att säkerställa att badrummet inte bara uppfyller vår kunds och branschens krav, utan också våra egna Dåderman krav.

 

Då kan vi med stolthet placera ut vår etikett: Made by Dåderman.

 

Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor på hur vi bygger eller hur vi kan hjälpa er uppfylla er badrumsdröm!

Se även våra andra projekt

Swipea höger