Badrum
26 april, 2017

Planera

En badrumsrenovering kan kännas lite grann som en lägenhetsinvasion. Det kommer verktyg, material och personal, som behöver plats och rörelseutrymme. Om du förbereder dig väl och använder en välrenommerad firma behöver det dock inte bli ett oöverstigligt projekt.

Förvaringsutrymme! Den ideala situationen är om vi får ett mindre rum till vårt förfogande, eller om du har ett garage, där vi kan förvara våra verktyg och det material som behövs för att renovera ett badrum. Det kan också vara t ex en korridor i anslutning till badrumsbygget. Det idealiska är en yta på ca 8 m2. Det går åt en hel del material! Ska du renovera badrummet i en lägenhet är det naturligtvis svårare att hitta ledigt utrymme för oss. Ha dock i åtanke att ju mer utrymme vi har desto renare kan vi hålla runt oss (du blir inte lika påverkad av renoveringen) och desto mer effektivt kan vi arbeta (du blir av med oss fortare). Vi hjälper gärna till att t ex flytta en möbel om det hjälper till att skapa utrymme.

Därefter tar Dådermans personal hand om resten. Först täcker vi golvet med mjölkpapper, för det mesta närmaste vägen från ytterdörren till badrummet, för att förhindra att ditt golv skadas på något sätt. I vissa fall lägger vi en 6 mm tjock träfiberskiva som golvtäckning. Vi skyddar vidare möbler och väggar från damm med hjälp av plastfolie och vi installerar speciella ”dörrar” – en öppningsbar byggfolie som damm inte kan tränga igenom – så att du fritt kan disponera resten av lägenheten trots vår närvaro. Om vi behöver transportera byggmaterial eller sopor i en hiss, så skyddar vi även den mot smuts och damm i största möjliga mån. Tänk också på att samla ihop de toalettartiklar du använder dagligen på ett bra ställe, för att underlätta din egen vardag under badrumsrenoveringen.

Inplastat rum vid renovering av badrum

Informera dina grannar om den planerade renoveringen. Vi vill att du och dina grannar ska ha så lite obehag av vår närvaro som möjligt. Du kan t ex sätta upp ett anslag i portuppgången att du planerar att renovera badrummet och att det kan betyda en del oljud, framförallt under de första dagarna när vi tar bort gammalt kakel och bilar i golvet för nytt avlopp. Det är lättare för grannarna att stå ut med lite oljud om de vet vad som händer och ungefär hur länge det ska hålla på. Kanske kan de passa på att planera aktiviteter utanför hemmet under denna period om de är förberedda. Den första dagen Dåderman börjar arbeta i ditt badrum sätter vi upp allmän information om renoveringen, störande ljud och dag för slutförande. Vi informerar också löpande om t ex eventuella vattenavstängningar. Viktiga telefonnummer Om du vill hjälpa oss kan du försöka få fram telefonnummer till vaktmästaren eller någon kontaktperson i Styrelsen och förbereda dem, så att de förstår vikten av att vi kan komma åt eventuella andra utrymmen i huset – elcentral, vattenavstängning – så att arbetet inte stannar upp i onödan. Vi behöver också information var man kan stänga av vattnet och strömmen samt eventuellt nycklar till dessa lokaler.

Dela blogginlägg

Upptäck mer

Läs fler av våra inlägg om renovering