foto 06
1
7
black-front
bildspiel-120-kb

Renovera badrum - Steg för steg

Klicka för att se fler bilder...

Guide för renovering av badrum


Hur går det till att renovera badrum?

Dåderman Bygg & Badrum genomför varje år flera hundra badrumsrenoveringar och vi får ofta frågor om hur själva renoveringarna går till. I denna guide förklarar vi alla vanliga faser vid en badrumsrenovering, så att du som privatperson kan känna dig trygg med utförandet. Ingen badrumsrenovering är den andra helt lik och vi kan aldrig vara säkra på vad som finns bakom väggar och under golv när de rivits. I vissa fall måste man byta ut allt, inklusive de befintliga avloppsrören. Det kan även vara så att det befintliga regelverket måste bytas ut i både väggar och golv, men det finns också tillfällen när man kan använda en del av den befintliga konstruktionen. Till exempel kanske isoleringen och reglarna kan vara kvar i väggarna eller en del av avloppsrören i golvet.
Se gärna våra referensexempel på utförda badrumsrenoveringar.

Inför din badrumsrenovering

Saker som kan vara bra att tänka på innan första dagen:
  • Är det något av inredningen som ska sparas?
  • Ska ni ha något eluttag för t ex hårtork, eltandborste eller rakapparat?
  • Kommer vi åt vattenavstängningen eller behövs det en nyckel?
  • Om möjligt vill vi gärna disponera en yta på ca 8 kvm i anslutning till badrummet där vi kan ha våra verktyg och byggnadsmaterial.
  • Vill ni att vi ska hämta inredning eller kakel behöver vi ordernummer eller kvitton. Vi vill gärna att inredning finns på plats när vi påbörjar arbetet, för att se var vi behöver dra fram el och var eventuella förstärkningar ska monteras.
  • Om du inte vet hur du vill ha ditt nya badrum, använd gärna galleriet på vår hemsida som en källa till inspiration. Galleriet innehåller hundratals fotografier på renoverade badrum, som säkert kommer ge dig många.
    Gå även in på ”inför badrumsrenovering” för fler råd och tips.

badrumrenovering15b
badrumrenovering9aNöjda kunder utan extra kostnader

Om du anlitar oss för en badrumsrenovering kan du lita på att vi inte lägger på några extra kostnader på fakturan bara för att jobbet har tagit längre tid eller har varit mer kostsamt för oss än vi trodde. Har vi räknat fel får vi stå för det. Vi lägger inte på för parkeringsböter, resekostnader, sopavgifter etc. Med andra ord ingår det mesta i vårt FASTA pris. När arbetet är färdigt städas hela badrummet och närliggande utrymmen. Vårt mål är att alla kunder ska vara nöjda - läs våra recensioner från Eniro.se och Reco.se

Skiss befintligt badrumSkiss ny badrumsdesignSå går det till - dag för dag

I detta exempel tog renoveringen 20 arbetsdagar. (Vi renoverar ett litet enkelt badrum på 10-15 arbetsdagar och ett stort och komplicerat tar från 20 arbetsdagar och uppåt). Här nedan kan du se alla etapper i badrumsrenoveringen, steg för steg och dag för dag.
Innan badrumsrenovering börjar – täckning av golv med mjölkpappgolv med mjölkpapp


Dag 1 - Genomgång och start

Efter en ordentlig genomgång av alla detaljer i badrummet sätter arbetet igång. En genomgång tar normalt 30-60 minuter. Att inte skada något i er bostad är lika viktigt för oss som att renovera badrummet så vi börjar med att täcka alla golv mjölkpapp eller masonitskivor och vi hänger täckplast för dörröppningar för att undvika att det blir dammigt. Då sätter vi igång med arbetet. Pluggning av vattenrör och demontering av badrumsinredning. Rivning av tapet och demontering av våtrumsmatta.

Demontering duschväggDemontering handfatDemontering av gipsskivorDag 2-3 - Gipsväggar tas ner, golv bilas

Demontering av gipsskivor. Bilning av golv för avlopp. I det här fallet 2 st golvbrunnar samt avlopp för tvätt och toalett. Vi brukar rekommendera att byta samtliga avloppsrör när de är av gjutjärn. Gjutning av avloppsrör och golvbrunnar med snabbetong.

Bilning av golv för avloppAvlopp för tvätt och toalettAvloppsrör till toalettGjutning av avloppsrörDag 4 - Gamla reglar tas bort, nya sätts upp

Demontering av badrummets befintliga reglar, montering av nya reglar och förstärkningar som måste sitta bakom handfat, duschväggar, blandare, vägghängd toalett etc. Enligt nya regler får inte inredning monteras enbart i träskivor. Alternativet är att montera reglar bakom allt som ska monteras eller bygga den så kallade ”säkervattenväggen” och då monterar man en plywoodskiva bakom våtrumskivan vilket gör att man kan montera vad som helst på väggen utan att behöva göra någon förstärkning.


Dag 5 - Nya vattenrör läggs in

Montering av nya vattenrör, i det här fallet pexrör. Vi försöker använda pexrör så mycket som möjligt för de tål att frysa väldigt många gånger utan att gå sönder, om det mot förmodan skulle bli kalldrag i väggen. Pexrör är monterade rör i rör (vattenröret ligger i ett större skyddssrör).Om röret ändå av någon anledning skulle gå sönder, går det att byte ut det utan att bryta upp väggen. Inga vattenrör får dras i isoleringen i ytterväggar, golv eller yttertak.

Montering av nya vattenrör vid badrumsrenoveringMontering av nya PexrörMontera reglar på väggarPexrör i badrummetDag 6 - Elinstallation

Montering av nya elkablar och eldosor. Montering av skyddskåpor för spotlights. Dessa är viktiga för att uppfylla brandkraven.

elkablar och eldosorDag 7-8 - Nya skivor monteras

Montering av nya skivor på väggar och tak. Det tidigare förbudet mot att använda kartongklädda gipsskivor som underlag för tätskikt eller bakomvarande skiva tas bort. Vi på Dåderman anser dock att våtrumsskivorna fortfarande är ett säkrare alternativ för våtrum och kommer därför fortsätta använda dessa. Spackling av tak.

nya våtrumsskivor på väggarMontering av nya våtrumsskivor på väggarhumidboardSpackling av tak.Dag 9-10 - Tätskikt läggs in och golvvärme installeras

Montering av 2 lager VS20 (tätskikt). Det här badrummet är några år gammalt och då använde man rollbart tätskikt. Montering av golvvärme. Flytspackel appliceras. Vid renovering av badrum är detta ett mycket viktigt steg, då det måste bli ordentliga fall mot golvbrunnarna.

Applicering av tätskiktApplicering av rollbart tätskiktMontering av vattenburen golvvärmeFlytspackel appliceras.Dag 11 - Vattenfördelare och pump till golvvärme monteras

Montera fördelare för tappvatten och koppla ihop pexrören. Montera pump för vattenburen golvvärme. I det här badrummet har pumpen en elpatron, som man kan slå på under sommaren och få ett varmt golv även om det normala värmesystemet i huset är avstängt.

PexrörPexrör och pumpbalofixDag 12 - Mer tätskikt appliceras

I det här badrumet monterade vi 3 lager VS30 (tätskikt). Det blir totalt 5 lager tätskikt. I de badrum vi bygger idag använder vi det nya foliesystemet som är en sorts duk som man monterar på väggar och golv. Första spacklingen av innertakskivor. Vi brukar använda Beckers våtrumsspackel.

Vattenanslutning och golvbrunn i dusch Golvbrunnsmanschett renovera badrumDag 13 - Kakel monteras

Montering av kakel på väggarna. Vi eftersträvar alltid att det ska bli så symetriskt som möjligt. Därför brukar vi planera så att det blir lika stora kakelplattor i hörnen och vid golv och tak om vi behöver kapa plattorna. Som standard brukar vi göra små fogar ca 1,5-2 mm. Vill man ha ännu smalare fogar måste man köpa laserskurna plattor. Då kan vi göra fogar som endast är 1 mm, vilket väldigt många tycker är snyggt. Därefter slipning och den andra spacklingen av taket.

Kakling och kapningPlattsättningNy halv väggVägghängd toalettDag 14-15 - Klinker monteras

Montering av resterande väggkakel och montering av golvklinker. Vi lägger även golvklinker, så att det blir så symmetriskt som möjligt. I utrymmen med udda vinklar är det viktigt att i första hand lägga plattorna så att de följer den vägg som är mest i synfältet. Om plattorna har vassa kanter är det extra viktigt att man lägger dem i våg med varandra, annars kan det kännas ojämnt när man går på golvet.


Dag 16 - Badrummet fogas

Fogning av kakel och klinker. Till väggarna brukar vi rekommendera ljusgrå fog till ljusa plattor för att det är både snyggt och praktiskt. Skulle man vilja ha vit fog på väggarna, får man vara beredd på att städa lite oftare där man har duschen eller badkaret. På golvet avråder vi helt från att ha vit fog, för det kommer bli smutsig och omöjligt att hålla rent. Vi brukar försöka passa in golvfogen, så den blir så lik plattorna som möjligt. Vi jobbar med olika nyanser i gråskalan.

Dag 17-20 - Slutmontering

Applicering av mjukfog. Om man använder vit eller genomskinlig mjukfog, är det extra viktigt att den innehåller ättika, annars gulnar den väldigt snabbt. Montering och inkoppling av badrumsinredning. Montering av nya foder och tröskel. Badrumsrenoveringen är nu helt klar och badrummet är redo att användas.

Montering vitvaror i badrummetMontering duschdörr, tvättmaskin, torktumlareMontering toalettbadrumrenovering15d


Om du är intresserad av en badrumsrenovering, begär gärna en gratis offert eller kontakta några av våra medarbetare.


* Notera att denna renovering har några år på nacken. Regler och rekommendation ändras ständigt och det kan därför förekomma arbetssätt och/eller som inte används idag. Dåderman arbetar alltid med det senaste och anser att gällande regler och rekommendation från myndigheter och branschorganisationer ska ses som minimikrav.